Φόβος, ρατσισμός, στιγματισμός…

Πριν από 13 χρόνια περίπου, εργαζόμουν σε μία δημόσια υπηρεσία για ένα διάστημα. Ήμουν σε ένα γραφείο με άλλα 3 μόνιμα άτομα.

Τότε το HIV/AIDS το θεωρούσα αρρώστια της Αφρικής και Αμερικής και νόμιζα ότι δεν μας αφορούσε σαν λαός. Ένας λόγος που δεν σκεφτόμουν ότι μπορεί να έχει έρθει και στην Ελλάδα είναι ότι τότε δεν είχα σεξουαλική επαφή και δεν χρειαζόταν να μπώ στην διαδικασία να το σκεφτώ.

Τότε που λέτε, μία μέρα, ήρθε ένα παιδί (γύρω στα 21) στο γραφείο για να μιλήσει με την συνάδελφο που είχε τον φάκελό του και τον είχε καλέσει. Εγώ δεν είχα δουλειά εκείνη την ώρα και τους χάζευα.

Διαπίστωσα ότι αυτή η συνάδελφος συμπεριφερόταν κάπως παράξενα, ήταν κάπως μαζεμένη, κάπως φοβισμένη, κάπως απόμακρη από άλλους που δεχόταν στο γραφείο της.

Σε κάποια στιγμή αυτό το παιδί έφυγε και αυτή μας είπε «Αυτός έχει AIDS», δεν φοβήθηκα αφού δεν ήρθα σε καμία άμεση επαφή μαζί του (όπως και κανένας άλλος στο γραφείο αφού δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή γενικά με κόσμο) απλά αναρωτήθηκα πώς και βρέθηκε στην Ελλάδα ένας οροθετικός, θεώρησα ότι θα πήγε κανένα ταξίδι στην Αμερική ή στην Αφρική και το κόλλησε.

Αυτή η συνάδελφος που λέτε έτρεξε να κλειδώσει την πόρτα, έβγαλε ένα οινόπνευμα και απολύμανε όλο το γραφείο της και τον εαυτό της, και ήρθε φοβισμένη και μας έδωσε σε όλους οινόπνευμα και μας «ανάγκασε» να απολυμάνουμε και εμείς το γραφείο μας και τον εαυτό μας.

Ήξερα ότι κολλάς με σεξουαλική επαφή μόνο και απόρησα γιατί μας βάζει και απολυμαινόμαστε αφού ούτε τον ακουμπήσαμε. Τότε τρόμαξα για λίγο και σκέφτηκα ότι μάλλον κολλάς και με τον αέρα.

Στεναχωρήθηκα για το παιδί (αν και δεν έμοιαζε άρρωστος) και μετα από λίγη ώρα νευρίασα με την συνάδελφο γιατί ήταν υπερβολική στην συμπεριφορά της και απέναντί του αλλά και μετά όταν έφυγε.

Αυτό που θέλω να πώ είναι: Μάθετε πώς κολλάει ο ιός και μην δημιουργείτε άσχημη συμπεριφορά προς τους οροθετικούς. Το χειρότερο σε αυτόν τον ιό είναι ο στιγματισμός και η συμπεριφορά απέναντί μας. Καταλαβαίνω ότι όλοι φοβούνται και θέλουν να προστατέψουν τον εαυτό τους και συμφωνώ και εγώ με τον φόβο σας, αλλά τουλάχιστον μην δείχνετε αυτόν τον «ρατσισμό» λόγο φόβου.

7 Σχόλια to “Φόβος, ρατσισμός, στιγματισμός…”

  1. hfaistiwnas Says:

    Είναι δική σου ιστορία αυτή;
    Η ενημέρωση πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα.. αλλά αυτούς που «δεν τους αφορά» δεν νοιάζονται για την ενημέρωση δυστυχώς…

  2. hfaistiwnas Says:

    Δική σου είναι η παραπάνω ιστορία;
    Καλή ενημέρωση για όλους..
    Γιατί αυτοί που νομίζουν ότι «δεν τους αφορά», αυτοί είναι οι πρώτοι που πρέπει να ενημερωθούν..

  3. hivandme Says:

    @hfaistiwnas

    ναι δική μου είναι.

    Γι αυτό το είπα. Εμείς που νομίζουμε ότι δεν μας αφορά, εμείς πρέπει να ενημερωθούμε πρώτοι.

  4. hfaistiwnas Says:

    Εννοούσα βασικά τον κόσμο που η μόνη γνώση που έχει είναι αυτή που είχες και εσύ στην αρχή της ιστορίας σου..

  5. pavlos Says:

    an to kaloskeftei kaneis…mporei na einai opoiosdhpote foreas kai na mh to ksereis kan…

    den yparxei enhmerwsh shmera swsth….ayto einai to pio vasiko….sto sxoleio…sto spiti…sta panepisthmia…pantou…kai vevaios den 8a eprepe na yparxei mono thn 1/12 alla olo to xrono…den pisteyw se aytes tis pagkosmies meres…ta exoume pei ksana…filia polla 😉

  6. schrei_x Says:

    ε κι εσυ απο μια υστερω στρειτ γκομενα τι αντιδραση περιμενες?εδω εσυ (ατομο σοβαρο και με επιπεδο απ’οσο μπορω να καταλαβω απο το μπλογκ σου) και εν ετει 1997 νομιζες πως το αφορα μονο τα παιδακια της Αφρικης,φαντασου….


Σχολιάστε